Deze website gebruikt cookies om de website te verbeteren en om advertenties te filteren naar uw interesses. Als u geen cookies wilt accepteren, kunt u hier klikken voor meer informatie.

OK

Claudicationetwerk

Claudicatio Intermittens - Etalagebenen

Claudicationet:

ClaudicatioNet is een samenwerkingsverband tussen vaatchirurgen, huisartsen en fysiotherapeuten met als doel het leveren van kwalitatief hoogwaardige zorg aan patiënten met etalagebenen ofwel claudicatio intermittens. Het woord etalagebenen is een letterlijke vertaling van het belangrijkste symptoom van de ziekte: wanneer tijdens het lopen pijn in de benen optreedt en deze pijn weer verdwijnt als je even blijft staan, dus alsof je blijft staan om in een etalage te kijken, dan spreek je van etalagebenen. Deze klachten worden veroorzaakt door een vernauwing in de slagaders van de benen.

 

Fysiotherapie bij Claudicatio Intermittens - Etalagebenen:

Uit recent onderzoek blijkt dat gesuperviseerde looptraining het beste resultaat geeft. Beter zelfs dan operatief ingrijpen.De Fysiotherapie bestaat uit looptraining waarbij u begeleid wordt door een speciaal daarvoor geschoolde fysiotherapeut die is aangesloten bij claudicationet. Het is belangrijk om te leren door de pijn heen te lopen. De looptraining vindt plaats op een loopband met een toenemende helling. Het uiteindelijke doel van de behandeling is om de pijnvrije loopafstand te vergroten.

 

Wat kunt u zelf doen?

Al kunnen de klachten vervelend zijn, ernstig hoeft het niet te zijn. Er is bekent dat u zelf invloed kunt hebben op enkele veroorzakers van de vaatvernauwing. Van roken, overgewicht en te weinig bewegen is bekend dat ze de ernst van de klachten kunnen verergeren. Het hebben van een gezonde levensstijl werkt bevorderend voor vermindering van de klachten.

De gesuperviseerde looptraining wordt in onze praktijk gegeven door Debra Zwemer